Vanilje og earl grey tærte

Nu begynder man rigtig at kunne mærke, at vinteren er bag os. Jeg har flere gange taget mig selv i at sidde og kigge ud af vinduet klokken 18.30 og blive helt forundret over, at der stadig er halv-lyst udenfor.

Jeg er hver vinter slemt plaget af vinterdepression. Jeg mister al lyst til at foretage mig noget som helst – ikke engang ting som normalt gør mig glad. Al energi forsvinder fuldstændig. Og det er dybt frustrerende, da jeg godt ved hvorfor jeg bliver så mut, men det er ikke bare sådan lige at gøre noget ved. Jeg ved godt at jeg kunne få anskaffet mig en lysterapilampe (hvilket jeg virkelig også burde).

Men nu går vi mod lysere tider og jeg mærker det så tydeligt! Jeg er gladere, mere energisk, og har meget mere lyst til ting! I onsdags var den allerførste dag, hvor solen virkelig viste sit ansigt, og skønt det blæste en halv pelikan, så havde jeg flere kunder i den lille café, som var ærgerlige over, at der ikke var udendørsservering – og jeg spottede flere, som modigt havde begivet sig udenfor i en tynd jakke eller med bare ankler. Og jeg forstår dem godt. Man bliver virkelig draget af solen. Jeg har også foretaget mig alt muligt efter arbejde (i den grad som “alt muligt” nu klassificeres hos mig) og det har simpelthen været så skønt! Havde det været januar, så var jeg bare taget direkte hjem til min sofa. Nu suser jeg rundt (igen, “suser rundt” er nu så meget sagt – men i forhold til, at det er mig vi taler om)!

Som jeg sidder og skriver dette er klokken 16.20, og solen står stadig ind i min lejlighed. At tænke at det for bare to måneder siden ville have været praktisk talt mørkt ved dette tidspunkt, er næsten ikke til at fatte. Jeg bliver helt glad i maven af at sidde og kigge på solstrålerne – de har ingen idé om, hvor meget de har været savnet!

Og når det nu begynder at blive lunere i vejret, så begynder man også at have lidt sværere ved de helt tunge desserter, som man er tilbøjelig til at lave (og indtage) i de koldere måneder. Så jeg har prøvet at lave en slags “overgangskage”, om man vil. Den er ikke florlet, som en tærte med frisk frugt eller marengs ville være, men den er stadig godt på vej. Med citron i bunden er den allerede ikke helt tabt bag en vogn, og med et delikat fyld af en creme anglaise tilsmagt med earl grey the og vanilje, så er den meget velkommen på et forårspræget the-bord.

// Elisabeth

Vanilje og earl grey tærte
6-8 personer

Citronmørdej:

150 g blødt smør
110 g flormelis
1 æg
Skal af 1 citron
1 nip salt
250 g mel
20 g maizena

Earl grey fyld:

225 ml sødmælk
225 ml fløde
5 g earl grey the
1 vaniljestang
4 æg
2 æggeblommer
200 g sukker

Pynt:

Tørrede kornblomster
Flormelis

Mørdej: Creme smør og flormelis sammen. Tilføj ægget og citronskallen og pisk det grundigt sammen. Sigt salt, mel og maizena i og vend det sammen, til dejen er ensformig. Form dejen til en disk, pak den ind i husholdningsfilm og smid den et par timer i køleskabet eller en halv time på frys.

Tag dejen ud fra køl/frys og lad den ligge i et kvarters tid. Rul den ud til et rektangel og fór en smurt aflang tærteform (11 cm x 35 cm) med den, og prik den i bunden med en gaffel. Stil den på frys i mindst 20 minutter. Tænd ovnen på 175 grader.

Krøl et stort stykke bagepapir sammen og glat det ud igen. Læg det forsigtigt over tærten og fyld ovenpå med keramiske blindbagningskugler, ris eller bønner. Sørg for at de kommer helt ud i alle hjørner. Bag tærten blindt i 15-20 minutter, til den begynder at blive gylden. Tag den ud af ovnen og fjern bagepapiret og bønnerne. Kom den tilbage i ovnen og bag yderligere 10 minutter, eller til tærtebunden føles tør og begynder at tage farve. Tag ud af ovnen og skru den ned til 125 grader.

Earl grey fyld: Varm mælken op til lige før kogepunktet og sluk for varmen. Tilføj earl grey theen og lad det trække i et kvarter. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom dem, samt selve stangen, i en gryde sammen med fløden. Varm den op til lige før kogepunktet.Pisk imens æg, æggeblommer og sukker sammen i en stor skål. Tag vaniljestangen op ad fløden og hæld den over æggene mens du pisker. Sigt the-mælken i æggemassen gennem en fin sigte og pisk sammen.

Stil igen tærtebunden i ovnen og hæld forsigtigt the-massen i til den når lige under kanten. Bag i 45-55 minutter, eller til den kun blævrer en smule i midten, når du giver den et puf. Lad køle helt af.

Pynt med flormelis og tørrede kornblomster.

Opbevares tildækket på køl i op til 3 dage.

Noter:

Opskriften er inspireret af Hint of Vanilla.

Du vil have en smule til overs af både dej og fyld, så du kan også lave tærten i en rund form, hvis du ikke lige har en aflang én. 

Alle slags the dur til denne opskrift, så brug lige præcis dén som du bedst kan lide!

 

Du vil måske også synes om

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *