Upside-down-kage med banan

I efteråret var jeg i teateret og opleve den helt fantastiske musical Anything Goes med min yndlings(nu eks-)kollega Pernille, og hendes søde datter. I dagene forinden havde jeg været i køkkenet for at bage til bloggen, som jeg har det med at gøre, og stod med en ordentlig ladning småkager. Jeg havde derfor pakket en fin lille pakke med en håndfuld småkager, som jeg havde sneget med i tasken. Folk bliver altid så glade, når de får en lille bid hjemmebag!

Da vi sad i teateret blev jeg dog overhalet indenom, da Pernille trak en fin lille pakke op ad sin taske og forklarede, at de havde bagt den bedste karamelkage dagen forinden, og tænkte om jeg ikke kunne tænke mig et stykke. Så kunne jeg så åbne min taske og hive posen med småkager op. Kloge kagehoveder tænker ens! Så sad vi der i Det Ny Teater og udvekslede hjemmebag, som man jo gør.

Jeg åbnede straks den lille pakke med karamelkagen da jeg kom hjem fra teateret – kage har det sjældent med at stå særlig længe i det her hjem. Og dear Lord, jeg var lige ved at falde bagover! Det var nok den bedste kage jeg nogen sinde havde sat mine tænker i – eller i hvert fald i top tre! Den var super fugtig og snasket, men uden at være klistret, samtidig med at den smagte kraftigt af karamel, afbrudt af små søde, bløde bomber af saftige pærer. Det var lige før at jeg fældede en lille tåre, da jeg tog den sidste bid.

Med det samme skrev jeg til Pernille for at finde ud af, hvor hun havde den opskrift fra. Hun forklarede at den var fra en gammel Camilla Plum kogebog. Go figure! Får man lyst til at danske jitterbug af en opskrift, så er der store chancer for, at den er udviklet af Plum. Hun kan bare dét dér.

Desværre havde jeg ikke den rigtige kogebog i min samling. Ak! Heldigvis skete der et mirakel, da jeg var hjemme at besøge min far den kommende weekend. For dér, lige midt på køkkenbordet, lå den helt rigtige bog, som var den sendt fra oven! Halleluja!

Så her har I den: den bedste kage jeg nogen sinde har smagt. Jeg har dog tilladt mig at tage mig den frihed, at bytte pærerne ud med bananer. Ikke fordi jeg ikke bryder mig om pærer – quite the contrary – men jeg følte at jeg blev nødt til at spiffe kagen lidt op, så den blev lidt mere min egen. Ud over bananerne har jeg også tilføjet et ekstra karamelindslag, i form af et klistret lag karamel i bunden af kagen, som gør den endnu mere snasket, når man vender den ud. Bestemt ikke et negativt tiltag!

Hvis du ikke føler dig nødsaget til at bage denne kage med det samme, så ved jeg ikke hvad der stikker dig. Man burde faktisk altid have den stående, så man kunne spise et stykke hver eneste dag. Det tror jeg kunne være hemmeligheden til evigt liv. Eller i hvert fald et meget lykkeligt liv.

// Elisabeth

Upside-down-kage med banan
8-12 personer

3-4 modne bananer
150 g muscovadosukker eller brun farin
80 g smør

375 g smør, stuetemperatur
250 g sukker
1 dl sirup
100 g flormelis
4 æg
200 g mel
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt

Beklæd et 30 cm rektangulært ovnfast fad med bagepapir. Smelt muscovadosukker og smør i en kasserolle. Fordel sukkermassen jævnt i bunden af det ovnfaste fad. Skræl og halver bananerne og placer dem med skæresiden ned ad, oven på sukkermassen. Stil til siden.

Pisk smør, sukker, sirup og flormelis sammen, til det er luftigt og sukkeret er opløst. Pisk æggene i et ad gangen. Vend mel, bagepulver og salt i. Fordel dejen jævnt over bananerne. Bag kagen ved 165 grader i omkring 1,5 time.

Vend kagen ud, så bunden vender op ad og bananerne kommer øverst. Server den lun, evt. med en klat creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.

Opbevares i en lufttæt beholder eller pakket ind i staniol i 3-5 dage.

Noter:

Opskrift udviklet ud fra opskrift af Camilla Plum.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *