Små julethetærter med hvid chokolade

Julethetærter med hvid chokolade

Så blev det endelig tid til at åbne låge nummer ét på mine alt for mange julekalendere! Ih, hvor har jeg glædet mig! Ikke kun til kalenderne, men til jul i det hele taget. Ikke at det betyder, at jeg ikke allerede har lyttet til julemusik i flere måneder, eller at jeg har haft kalenderne siden de kom i butikkerne tilbage i slut-oktober.. Og de har stået fremme, selvfølgelig har de det! Så kunne jeg rigtig gå og glæde mig til jul, hver gang jeg så på dem.

Jeg har dog følt mig meget, meget dygtig og voksen, da jeg trak juleoppyntningen til så sent som i går. Hvad gi’r I mig? Dét er hvad jeg kalder behovsudsættelse så det batter! Men nu er der ingen der længere kan være efter mig, når jeg nynner Jul på Slottet og Pyrus – hvilket, lad det være kendt, jeg gør hele året rundt… Måske forstår jeg godt en smule, hvorfor folk er efter mig… Men julemusik er og bliver enormt catchy og glædesspredende – selv i højsommeren! Synes jeg i hvert fald!

Julethetærter med hvid chokoladeJulethetærter med hvid chokoladeDe her tærter bagte jeg da også for over en uge siden, så der tog jeg også lidt forsmag på godterne. Og man kunne da også godt argumentere for, at de ikke har den stærkeste julesmag i verden, så man kan godt retfærdiggøre at lave dem i slutningen af november. Eller i april, jeg dømmer ikke!

De her tærter har den mildeste og letteste julesmag du kan finde. De er luftige og venlige og magiske, og lige til at blive helt blød i knæene af. De har en meget nænsom smag, som passer perfekt ind efter et stort måltid, eller hvis du bare har brug for noget let, der ikke rammer som en kanonkugle, på samme måde som en tung, snasket brownie gør.

De er en sanseoplevelse, da man bliver kærtegnet af først de stærkeste noter, kardemommen, som rammer tungen. Men så kommer den sødmefulde smag af lækker hvid chokolade, og til sidst den julede, hyggelige stemning, i form af den milde, og let bitre, smag af julethe. Det fungerer bare.

Julethetærter med hvid chokolade

Jeg må indrømme at jeg blev lidt chokeret, da jeg skrev opskriften. Der er godt nok mange ord og del-opgaver! Det er nok den længste opskrift jeg har udviklet. Men den er altså ikke særlig svær at lave, den tager bare noget tid – og det er hvert et sekund værd! Lav disse lette juletærter til din næste ekstravagante julefrokost, eller server dem i stedet for risalamande juleaften (ha ha ha, ja, okay, der fnøs jeg – hvem kunne finde på sådan blasfemi?)

Mums!

Julethetærter med hvid chokoladeJulethetærter med hvid chokolade

Små julethetærte med hvid chokolade
Giver 6 tærter

Mørdej:
Opskrift inspireret af Maja Vase

150 g mel
50 g flormelis
1 knivspids salt
1/4 tsk. stødt kardemomme
75 g koldt smør
1/2-1 æg

Crémeux:

75 g hvid chokolade
1 blad husblas
40 g pasteuriseret æggeblommer
1/4 tsk. vaniljepulver
180 ml fløde

Julethemousse:
Opskrift inspireret af Hint of Vanilla

3 blade husblas

180 ml fløde
2 tsk. sort julethe

30 g sukker
40 g pasteuriseret æggehvider

30 g sukker
En smule vand
40 g pasteuriseret æggeblommer

Pynt:

Kakaopulver
Granatæblekerner

Til mørdejen skæres smørret i mindre stykker. Kom det i en foodprocessor sammen med mel, flormelis, salt og kardemomme. Blend til det ligner fine brødkrummer. Tilføj halvdelen af ægget og pulsér til dejen samler sig. Tilføj resten af ægget, hvis et halvt ikke var nok. Tag dejen ud af foodprocessoren og saml den hurtigt på køkkenbordet. Form den til en flad disk, pak den i husholdningsfilm og sæt den på køl i mindst en halv time, gerne længere.

Tænd ovnen på 175 grader.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til ca. 2 mm tykkelse. Beklæd 6 stk. 8 cm tærteringe med dejen (uden at skære det overskydende i toppen væk) og stil dem i fryseren til de er frosne. Tag dem ud af fryseren og trim kanten, så den bliver lige.

Beklæd indersiden af skallerne med bagepapir og fyld dem med bønner/ris/diverse. Bag dem blindt i 10 minutter, eller til de føles tørre i overfladen. Tag bønner og bagepapir ud af skallerne og bag dem yderligere 5 minutter, eller til de begynder at tage en smule farve. Lad køle af.

Tag et fint rivejern (gerne af god kvalitet, f.eks. Microplane) og riv lige så forsigtigt toppen af de afkølede skaller, så den bliver helt jævn. Skallerne kan gemmes i en lufttæt beholder i op til 3 dage.

Begynd på julethesmoussen. Sæt husblassen i blød i rigeligt koldt vand.

Hæld ca. halvdelen af fløden i en gryde sammen med de løse theblade. Varm til lige under kogepunktet og tag af blusset. Lad køle af i køleskabet, med thebladende, til helt koldt.

Imens piskes æggehviderne luftige imens sukkeret tilsættes en tsk. ad gangen. Pisk til marengsen er stiv og blank og holder formen. Stil til siden.

Rengør skålen og piskeriset til din røremaskine. Hæld de 30 g sukker og lige nok vand til at fugte sukkeret i en lille gryde. Gør æggeblommerne klar i din røremaskine. Varm sukkeret til 115 grader over lav/medium varme. Når sukkeret når 110 grader tændes der for røremaskinen, så æggeblommerne kan begynde at blive luftige. Hæld siruppen forsigtigt og i en tynd stråle ned i æggeblommerne mens de pisker. Vær forsigtig med ikke at ramme selve piskeriset. Pisk til æggesnapsen er næsten hvid og meget luftig. Stil til siden.

Rengør igen skålen og piskeriset til din røremaskine. Tag thefløden ud af køleskabet og sigt det gennem en fin sigte ned i skålen til røremaskinen. Hæld resten af fløden ved og pisk til en let pisket flødeskum. Pisk den endelig ikke for stiv.

Vrid husblassen fri for vand og smelt den i en skål over et vandbad. Tag skålen væk fra vandbadet og kom 2 spsk. af flødeskummet i og rør rundt. Gentag dette til husblassen har stuetemperatur. Hæld det hele tilbage i flødeskummet og rør det forsigtigt rundt. Rør nu æggesnapsen forsigtigt i, og til sidst marengsen. Fordel moussen i 6 stk. 6 cm silikonedomeforme og stil formen i fryseren i 2 timer til moussen er gennemfrossen, eller gerne natten over.

Imens vi venter laves crémeuxen. Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint og stil den til side i en skål. Pisk æggeblommer og vaniljen sammen til de bliver en smule lysere.

Hæld fløden i en lille gryde og varm over lav/medium varme til lige før den begynder at boble. Hæld en smule af den varme fløde over æggeblommerne mens du pisker. Hæld resten af fløden over under stadig piskning og hæld det hele tilbage i gryden. Opvarm over lav/medium varme til 83 grader. Hæld den varme anglaise over den hakkede chokolade og rør rundt til cremen er jævn. Vrid vandet fra husblassen og rør den hurtigt i den varme chokolade. Dæk toppen af crémeuxen med husholdningsfilm og stil den på køl til den er gennemkold.

For at samle tærterne røres den afkølede crémeux til den er medgørlig og kommes i en sprøjtepose. Snip enden af sprøjteposen og fyld skallerne til kanten med crémeux. Tag moussen ud af fryseren og fordel straks domerne på de 6 tærter. Stil på køl til moussen er helt tøet op, ca. en times tid. Drys toppen med kakaopulver og pynt med en lille håndfuld granatæblekerner.

Opbevares på køl i op til 3 dage, men serveres helst på dagen.

Noter:

Du kan bestemt også lave disse kager med en hvilken som helst anden the.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *