Schwarzwälder Kirschtorte chokoladekage

“Hvad filan er en Schwarzwälder Kirschtorte?”, spørger du nok. 

Ja, du kender den nok bedre som en black forest, som den så enkelt hedder på engelsk – hvilket egentlig også er hvad den hedder på tysk, hvis man ellers forstår vores nedre naboers tunge.

Schwarzwälder Kirschtorte bliver på dansk til Schwarzwälder kirsebærkage. Kagen har fået sit navn ikke fra bjergområdet i Tyskland, men faktisk fra en helt bestemt likør, schwarzwälder kirschwasser (også bedre kendt som kirsch), som originalt bliver produceret i Schwarzwald. 

Jeg har valgt at beholde det lækre tyske navn i denne opskrift, og ikke bruge det populære engelske navn, da jeg er tidligere kagepige hos La Glace gennem flere år. Og når man har været en fast del af teamet i et klassisk konditori som La Glace, så er man altså opdraget til at det hedder en Schwarzwälder Kirschtorte, hverken mere eller mindre.

Det er det en fryd, hver gang man kan rulle hele kagens navn af tungen, og lyde som om man er verdens største kagekender. Det lyder mere end imponerende at servere en kage og præsentere den med hele dens tunge-knudede navn.

Hvis du ikke er bekendt med denne klassiske kage, så kan jeg fortælle, at det originalt er en lagkage med mange lag bestående af mørk chokoladekage, lagt sammen med flødeskum smagt til med kirsch, ofte i ledtog af friske eller syltede kirsebær. Kagen er dekoreret med generøse mængder flødeskum og toppet med revet chokolade og friske eller syltede kirsebær

Dette er dog noget af en krabat at trylle frem, så jeg har kreeret en simplificeret udgave, som kun har ét lag af hvert element. Desuden har jeg skiftet den obligatoriske kirsch ud med rom. I know, I know, how dare I! Men jeg tror nu at der er større chance for, at folk har lidt rom stående i de små hjem, i forhold til en flaske kirsch – og jeg tænker ikke, at der er mange som går ud og køber en hel flaske likør, bare for at bage én kage. Med mindre man altså virkelig godt kan lide Schwarwälder Kirschtorte!

// Elisabeth

Schwarzwälder Kirschtorte chokoladekage
8-10 personer

Chokoladekage:

115 g smør, stuetemperatur
335 g sukker
1/2 tsk. salt
1 vaniljestang
3 store æg
80 g kakao
150 g mel
1 tsk. bagepulver
1 dl mælk
1 dl mørk rom
250 g amarenakirsebær eller friske kirsebær uden sten
1 spsk. mel
Evt. 150 g mørk chokolade, grofthakket

Chantillycreme:

7 dl fløde
1,5 tsk. vaniljesukker

Pynt:

25 g revet chokolade

Chokoladekage: Pisk smør, sukker, salt og korn fra vaniljestangen sammen. Pisk æggene i ét ad gangen. Pisk til sidst kakaoen i. Bland mel og bagepulver og sigt halvdelen i dejen, sammen med mælken, og rør det grundigt sammen. Sigt den anden halvdel af melet i, sammen med rommen, og rør igen til dejen er helt lind. Vend kirsebærrene (og evt. chokoladen) med 1 spsk. mel og vend dem forsigtigt i dejen.

Hæld dejen i en rugbrødsform foret med bagepapir og bag kagen ved 180 grader i 60-80 minutter. Lad kagen køle helt af.

Chantillycreme: Pisk fløden sammen med vaniljesukkeret til den holder formen.

Pynt: Skrab på bagsiden af en plade chokolade med en skarp kniv, for at lave chokoladespåner. Hakket chokolade er også helt fint. Top kagen med chantillycremen og drys med den revne chokolade. Server med det samme.

Opbevar kagen i køleskabet, når du har toppet den med chantillycremen. For at holde kagen fugtig, er det en god idé først at toppe den med cremen, når den skal serveres, da den så kan opbevares pakket ind i husholdningsfilm ved stuetemperatur, og derved holde sig frisk i længere tid.

Noter:

Ønsker du ikke alkohol i din kage, så skal du bare bytte rommen ud med 1 dl ekstra mælk.

Brug meget gerne kirsch i stedet for rom, for en mere klassisk smag.

Opskrift udviklet ud fra opskrift fra Foodness Gracious.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *