Rysteribs og custard

Når det er sommer skal vi have lette, friske desserter og kager, som ikke ligger tungt i maven og som er farverige og simple. Ingen tunge chokoladekager eller fuldfede cremer. Bye-bye til friturestegt og smørholdigt, med mindre det bliver parret med is. Sådan mener samtlige andre madblogs i hvert fald, at sommer skal bages. 

Men jeg savner altså lidt de syndige brownies, de overflodsagtige doughnuts, de karameltunge kæmpe-kager, og flødefyldte, smørdryppende hvad end man nu kan finde på. Om det er tropiske tilstande udenfor, eller om det er så koldt at man forventer at en yeti kan banke på vinduet hvornår det skal være, så er jeg altid frisk på en massiv cheesecake eller et stort krus varm chokolade med ekstra flødeskum. Er jeg helt alene om dette, eller lader andre bare som om, at de kun kan lide fnug-lette desserter i varmen?

Jeg står klar på spring med en opskrift på brownies med tahini, som jeg så gerne vil sætte i produktion, men jeg frygter at den slet ikke passer ind blandt alle jordbærrene og hyldeblomsterne. Så hvad siger I? Kan man stadig guffe en tung brownie i sig, selvom det er lunt og lækkert i vejret?

Hvorom alting er, så har jeg alligevel ikke kunne lade helt være med at følge lidt i trop med de sommerlige opskrifter. Det ér jo ikke mange måneder om året, at man kan få friske bær i Danmark, så jeg forstår alligevel godt hypen med de friske opskrifter, selvom jeg prøver at være en rasmus modsat.

Og jeg tror faktisk ikke kan man kan lave en meget mere sommerlig opskrift end den her. Rysteribs er en af mine absolut yndlingssommerdesserter, og de er så nemme at lave, at jeg næsten ikke kan tillade mig at kalde det en opskrift – hvorfor jeg også har inkluderet en opskrift på custard, som kan give den simple dessert lidt mere karakter.

Jeg faldt over en kæmpe bakke ribs, hos en af Københavns mange fantastiske grønthandlere, til sølle 30 kr. Skrækbilleder af mikrobakker af 50 g ribs til 40 kr hos Torvehallerne flashede for mit indre øje, så jeg nærmest desperat kastede mig over de usandsynligt billige ribs, før nogle andre også fik øje på denne ekstraordinært gode deal.

Så der stod jeg så med et halvt kilo impulsindkøbte ribs. Nogle gange er det ingrediensen der må guide en mod opskriftidéerne. Gad vide om næste opskrift også indeholder ribs? Man ved det aldrig!

// Elisabeth

Rysteribs og custard
3-4 personer

Rysteribs:

300 g friske ribs
50 g sukker

Custard:

2,5 dl mælk
1/2 vaniljestang
2 æggeblommer
2 spsk. sukker
1 tsk. maizena

Rysteribs: Nib ribsene, skyl dem forsigtigt, og vend dem med sukkeret i en stor skål. Stil i køleskabet i et par timer eller natten over. Rør forsigtigt i ribsne et par gange undervejs.

Custard: Skrab kornene af vaniljestangen og kom dem, stangen og mælken i en kasserolle og stil over lav varme. Pisk imens æg, sukker og maizena sammen i en skål til det bliver lysere. Når mælken begynder at boble i kanten hældes den over æggeblommerne mens der piskes. Hæld blandingen tilbage i kasserollen og kog over lav varme, under konstant omrøring, til den begynder at tykne og kan dække bagsiden af en ske, cirka 3-5 minutter. Hæld den færdige custard i en lille kande, så den stopper med at tykne.

Server den lune custard toppet med rysteribsene i små skåle.

Begge elementer kan opbevares i køleskabet i et par dage.

Noter:

Du kan også servere rysteribsene med f.eks. chantillycreme, vaniljeis, eller koldskål.

Er du ikke så meget til sure ribs, så tilføj lidt ekstra sukker til dine rysteribs. Kan du godt lide et godt bid, så reducer mængden af sukker en smule. 

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *