Rabarbertærte med kokosmarengs

Her er historien om den første gang nogen sinde, at jeg har lavet en kage som er gået åh så grueligt galt.

Jeg vil ikke gå så langt som til at kalde mig selv en mester inden for det søde køkken, men jeg vil da vove at påstå, at jeg ikke er helt tabt bag en vogn. Efter mange, mange år som amatørbager har jeg udviklet en god forståelse for, hvordan en opskrift vil arte sig i praksis. Jeg kan få en idé og læse en håndfuld opskrifter, for derefter godt at kunne udvikle min egen version, uden at være afhængig af andres opskrifter.

Dette, vil jeg sige, er en ret god ting at kunne, når man satser på at komme langt med sin dessert-blogger-drøm. Men, som det viser sig, går tingene ikke altid som man havde planlagt. Ofte, når jeg laver en mislykkedes kreation, så er det småting jeg har regnet forkert: cremen er for sød, der var ikke helt nok husblas i, vandbakkelsen blev for stor. I ved, småting. Men denne gang…

Forestil jer en hvilken som helst anden lørdag morgen. Det er weekend, endelig, så nu skal der bages til bloggen! Hele ugen havde jeg gået og pønset på en super lækker bagt rabarbertærte med en lækker, luftig kokosmarengs. Jeg havde researchet en masse og havde skruet en opskrift sammen, som jeg var meget tilfreds med.

Men der må have været noget i luften. En forbandelse havde lagt sig over mit køkken den dag. For hvad der bare skulle have været en nem og lækker sommertærte endte med armene over kors og en meget rynket pande.

Tre delelementer, tre grumme mislykkedes forsøg på et godt resultat. En sammenklasket og hævet tærtebund, en brændt og samtidig underbagt rabarbercreme, og en flydende, trist, flad marengs. Jeg ved ikke hvad jeg gjorde forkert, men det var i hvert fald mere end én ting. Jeg tror aldrig nogen sinde at jeg har stået med et resultat, som var så mislykkedes, som første forsøg på denne tærte. Det må være sådan de har det i Den Store Bagedyst, når deres mousse løber ud over det hele, og vandbakkelserne bliver flade som pandekager. Man har bagt hundredevis af gange, men alligevel spænder dessertguderne ben for én, når man mindst venter det.

Efter mange, mange timer i køkkenet stod jeg med et stort nederlag af en tærte. Hvad der på papiret havde været en storartet opskrift viste sig at være alt andet. På den lyse side, så smagte den okay! Så halleluja for det!

Heldigvis mistede jeg ikke modet. Jeg ændrede på opskriften, tilføjede lidt tryllestøv og jomfrublod, og bim-bam-bum, endelig stod jeg med den tærte, som jeg havde set for mit indre øje! En sprød, simpel mørdejsbund fyldt med blød og syrlig rabarbercreme, som får smukt modspil af et bjerg af sød, flamberet marengs med et overraskende twist af kokos. Den vil helt sikkert se helt fantastisk ud på et sommerbord i en frodig, grøn have, serveret sammen med boblende rosé og friske jordbær. Jeg kan se det for mig, det er helt perfekt!

// Elisabeth

Rabarbertærte med kokosmarengs
10-12 personer

Tærtebund:

125 g mel
25 g flormelis
Et nip salt
65 g smør, koldt
1 æggeblomme
Evt. 1 spsk. iskoldt vand

Rabarberfyld:

700 g rabarber
Saft af 1 appelsin
4 æggeblommer
200 g sukker
2 tsk. maizena
2 blade husblas

Kokosmarengs:

200 g pasteuriserede æggehvider
500 g sukker
200 ml vand
50-100 g kokosmel

Tærtebund: Bland mel, flormelis og salt i en stor skål. Skær det kølde smør i små tern og smuldr det med fingrene i melet, til blandingen ligner grove brødkrummer. Tilføj æggeblommen til blandingen og rør hurtigt rundt med hænderne, til dejen samler sig. Ælt den endelig ikke. Mangler dejen lidt væske tilføjes det iskolde vand. Form dejen til en disk, pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet. Køl i mindst 30 minutter.

Rul den kolde dej ud og beklæd en smurt 24 cm tærteform med løs bund med den. Prik hele bunden med en gaffel. Stil formen i fryseren i 10 minutter, til dejen er helt frossen. Bag den blindt ved 180 grader i 12-15 minutter, eller til siderne begynder at blive gyldne. Bag den yderligere 5-10 minutter uden bagepapir og bønner, til hele tærten er tør og gylden. Lad bunden køle helt af.

Rabarberfyld: Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Skær rabarber i 5 cm lange stykker og vend dem med halvdelen af sukkeret og appelsinsaften. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er helt møre. Hæld de stadig varme rabarber i en stor gryde og blend dem til en ensformig masse med en stavblender. Bland maizena, æggeblommer og resten af sukkeret sammen til en jævn pasta og tilføj dem til rabarberne. Opvarm massen over medium varme, under konstant omrøring, til den begynder at tykne. Lad massen komme op at koge i mindst et par minutter. Tag af varmen, vrid vandet fra husblassen og rør den i. Fordel massen i tærteformen og stil i køleskabet i mindst 6 timer, gerne natten over.

Kokosmarengs: Kør kokosmelet på en foodprocessor til det er helt fint og stil det til siden. Sæt sukker og vand over i en lille kasserolle over lav til medium varme. Rør i det til det begynder at boble. Stop med at røre og klip dit sukkertermometer på siden. Lad siruppen nå 116 grader. Begynd at piske dine æggehvider på røremaskinen når siruppen når 110 grader, så de kan begynde at inkorporere en smule luft.

Skru røremaskinen til max og hæld den 116 grader varme sirup langsont ned af siden af skålen – vær forsigtig med ikke at ramme piskeriset, så der bliver slynget varm sirup ud over det hele. Pisk til bunden af skålen ikke føles varm længere – tæt ved stuetemperatur. Marengsen vil være fordoblet i volume og føles stiv. Vend forsigtigt kokosmelet i.

Top tærten med kokosmarengsen. Karamelliser overfladen med en gasbrænder og dekorer med rød skovsyre.

Serveres med det samme. Kan opbevares i køleskabet i op til 3 dage.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *