Krudtgrød af rugkerner

Krudtgrød af rugkerner

Så er temperaturen faldet til under de 10 grader i dagstimerne, og æbletræerne uden for mine vinduer holder med nød og næppe fast i de allersidste blade. Og sneen har allerede ramt Nordjylland med al sin magt. Med det sagt, så har vi ind til nu haft et fantastisk efterår. Lune dage, solskin, og ualmindeligt lidt regn. Man fik næsten (men også kun næsten) lyst til at droppe jakken og tage en spadseretur med solens stråler dansende på ens bare arme.

Men nu kan efteråret virkelig mærkes, og jeg har taget uldfrakken i brug. I tider som disse, hvor lyset bliver sparsomt og dagene føles alt for lange, så har man brug for en solid måde at starte dagen på, med masser af fiber og energi.

Til dette er den her Krudtgrød noget nær det bedste. Det har længe været en diskussion i min familie, om det var min far eller min mor der i tidernes morgen fandt på den. Min far påstår, at han opfandt den helt tilbage i den tid han boede på kollegie, mens min mor siger og påstår, at hun opfandt den da min bror og jeg var helt små, som en lækker måde at få en masse sundt i os – hvilket vi alle ved ikke er det nemmeste med et par rollinger.

Krudtgrød af rugkerner

Om det var min mor eller min far der er den originale skaber af denne opskrift, finder vi nok aldrig ud af, men én ting er sikker: den smager saftsusme godt! Jeg laver den mindst et par gange om ugen. Gerne en rigtig stor portion, så jeg kan have den klar i køleskabet til de næste mange morgener. Den er super mættende og holder én kørende i lang, lang tid. Og så er den simpelthen så hyggelig at spise, fordi den knaser, i forhold til en kedelig, blød havregrød.

Den er sød, knasende, mættende, og ikke mindst super lækker. Og jeg skulle sige fra mit 7-årige selv, at den er et hit blandt børnene. Som bonus kan den også gøres klar aftenen før, og så bare lige koges op om morgenen – så behøver du ikke engang at hive skærebrættet frem, når du står med søvn i øjenkrogen, og maven rumler.

Mums!

Krudtgrød af rugkerner

Krudtgrød af rugkerner
3-4 personer

1,5 dl knækkede rugkerner
8 dl vand
1 dl havregryn
1 dl rosiner
0,5 dl solsikkekerner
1 tsk. kanel
Et nip salt
1 håndfuld valnødder
1 håndfuld mandler
1 håndfuld hasselnødder
1 håndfuld tørrede abrikoser (ca. 10 stk)
6-7 store, tørrede figner
0,5 dl hørfrø, pulveriseret
1 banan, most
2 æbler, revet

I en kasserolle, hæld vand over de knækkede rugkerner og sæt dem over medium/høj varme. Tilsæt havregryn, solsikkekerner, rosiner, salt og kanel. Imens rugkernerne kommer i kog hakkes nødderne groft, og figner og abrikoser skæres i mundrette stykker, og det hele kommes i gryden. Varm grøden igennem, til den begynder at tykne – den må gerne komme op at koge. Skru ned for varmen og kog grøden færdig. Hvis du ikke synes at rugkernerne er blevet møre nok under opkoget, men grøden virker færdig, så tilsæt lidt ekstra vand, og kog til du er tilfreds.

Når grøden er færdig tages den af blusset. Mos en moden banan og riv to æbler, og bland det hele i grøden. Vær opmærksom på, at dette gør grøden fastere, så kog ikke grøden til den er meget tyk.

Pulveriser hørfrø i en morter, eller brun en miniblender, bland i grøden.

Her serveret toppet med skiver af æbler, havtorn og hørfrø.

Kan opbevares 3-5 dage i køleskabet.

Noter:

Stil med fordel rugkernerne i blød dagen før – så er de super hurtige at koge til grød om morgenen.

Se mere denne opskrift som en vejledning, hvad angår ingredienser. Kom i den lige hvad du har lyst til! Friske bær, tørret kokos, tørrede bananer, dadler, cacao nibs, appelsinskal – hvis du synes at det smager godt, så smæk det i! Jeg bruger ofte blåbær. Min eneste indvending er, at de tørrede figner gør krudtgrød til hvad den er – men det har nok også noget at gøre med barndomsminderne.

Vær opmærksom på, at det er en meget sød grød, grundet de mange tørrede frugter, så være endelig sparsom med honningen, hvis du kan lide at toppe med det. Det kan hurtigt blive for sødt.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *