Klatkager af risengrød

Klatkager af risengrødJeg. Elsker. Klatkager.

Hvilket er sjovt, for jeg er faktisk ikke særlig vild med risengrød. Men giv det en tur med nogle æg, en klat smør og en varm pande, og så er jeg all over it. Jeg kan tydeligt huske hvor mange mavepiner jeg har spist mig til i klatkager, da jeg var lille. For mig overgik de pandekager med mange mil. Det frygtelige var bare, at man kun fik dem i november og december – oktober, hvis man var heldig.

Og når jeg husker tilbage, så var det endda meget middelmådige klatkager som jeg mæskede mig i – ja, undskyld mor, det var ikke dig, det var dine pander! De blev altid serveret i 4 dele eller som en slags klatkage-smulder, da min mors gamle pander var noget nær non-stick-panders radikale modsætning, så klatkagerne var umulige at vende på en pæn facon. De levede i hvert fald bestemt op til “klat”-delen! Men årh, det var en af de bedste ting jeg vidste. Og så serveret med en klat jordbærmarmelade – uha, uha, uha!

Klatkager af risengrød

Men nu er jeg sådan en voksen type der bor alene, uden mor, og har mine egne pander – non-stick, bevares. Så disse klatkager er ikke som mor lavede dem – ak. De er præcis som klatkager skal være, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke synes at de var helt rigtige. For de holdt formen, var faste i konsistensen og blev serveret i ét stykke. I mit hoved er det ikke sådan en klatkage skal være. Men jeg forestiller mig, at I alle vil sætte pris på en klatkageopskrift, som ikke giver kvarte klatkager.

Klatkager af risengrødKlatkager af risengrød

Det er bestemt en lækker omgang klatkager, som du får ud af den her opskrift, det kan jeg godt love for! Jeg har haft dem stående i mit køleskab de sidste 5 dage, og har mellemmåltids-smovset på dem op til mange gange hver dag. Jeg har bildt mig selv ind, at siden de indeholder ris, så er det en sund snack – eller i det mindste et sundt alternativ til det guf som jeg ellers ville have proppet i hovedet. Men… det er nok kun noget jeg fortæller mig selv, for at kunne spise klatkager dagen lang, uden at føle mig naughty. Man skal jo holde sig på den gode side af Julemandens liste!

// Elisabeth

Klatkager af risengrød
Ca. 20 klatkager

700 g risengrød (hel portion af opskrift i noterne)
3 æg
3 spsk. mel
3 spsk. sukker
1/2 tsk. kardemomme
En knivspids salt
Smør til stegning

Kom grøden i en stor skål og giv den lidt hurtige tæsk med en grydeske, for at løsne den lidt. Tilføj æggene og rør det godt sammen. Rør mel, sukker, kardemomme og salt i.

Sæt en (gerne non-stick) pande over medium varme. Smelt en klat smør på panden og fordel klatter med en spiseske på panden. Steg i 2-3 minutter, til klatkagerne er brune på undersiden og matte i overfladen, og vend dem forsigtigt. Steg yderligere 2-3 minutter.

Hold klatkagerne varme i ovnen eller under et stykke folie, mens du steger resten. Server med din yndlingsmarmelade og evt. et drys flormelis.

Kan opbevares i køleskabet i en uges tid.

Noter:

Har du ikke en opskrift på risengrød? Bare rolig, I’ve got your back:

Hurtig risengrød

125 g grødris
2,5 dl vand
6,5 dl sødmælk
En knivspids salt

Bring vandet til kogepunktet og tilføj risene og en smule salt. Lad det koge under omrøring i 2 minutter. Tilføj mælken og giv det et opkog. Skru helt ned for varmen og lad grøden koge under låg i ca. 30 minutter. Sørg for at røre i grøden ofte, da mælk nemt brænder på. Hvis grøden skal bruges til klatkager (eller risalamande) stilles den på køl.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *