Kiwi- og kokostærter

Shout out til kiwi!

Hvordan kan det være, at man så sjældent støder på kiwier i opskrifter? Hvad har kiwien gjort os, der gør at vi holder den så meget på afstand?

Tager man et smut ind på Pinterest og søger på “kiwi”, så kommer der kun en meget lille håndfuld opskrifter frem, hvoraf størstedelen er smoothies. Hvorfor er kiwien så underrepræsenteret i bloggerverdenen? Ja, også i kogebøger, for den sags skyld. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst stødte på en opskrift i en kogebog, som indeholdt kiwi.

Så lad dette være et opråb til at give kiwien den respekt som den fortjener!

Top din morgenyoghurt med kiwi, fyld din pandekage med kiwi, læg kiwi mellem lagene i din lagkage, giv din abemad et pift med kiwi, eller brug kiwi til at lave de smukkeste tærter, som jeg har valgt at gøre i denne omgang!

For kiwier er en dejligt blød frugt, som gør den perfekt til at lave frugtroser. Du har med sikkerhed set disse frugtroser rundt omkring på internettet. De er ofte lavet af mango eller avocado, men du kan lave dem af lige den frugt som du har lyst til, bare den er blød og bøjelig – som vores nye yndling, kiwien, er! Jeg pønser også på at lave ferskenroser, hvilket jeg er overbevist om vil blive et lige så stort hit.

Under den fine lille rose gemmer der sig jordens nemmeste (og veganske!) creme, nemlig kokoscreme. Og hvor nem er den så lige præcis at lave? Jow, den er simpelthen så nem, at den indeholder intet mindre end to ingredienser: kokoscreme og vanilje.

Det er faktisk et ret genialt trick, som nogen har fundet på her. Tag en dåse med kokosmælk og smæk den i køleskabet natten over. Dagen efter vil fedtet i kokosmælken have separeret sig fra den tynde mælk og have lagt sig øverst i dåsen. Hvis man så fisker den tykke creme ud af dåsen og pisker den med en piskemaskine, så vil den skifte konsistens fra lettere grynet og kantet, til helt glat og luftig – nærmest som flødeskum!

Det er ren magi, efter min mening! Man kan så smage den en smule til med enten vanilje eller flormelis, med mindre man gerne vil have den helt rene kokossmag. Jeg gik med et lille drys vaniljepulver, for at gøre den mere dessertagtig. Forestil jer den så i ledtog med stjernen i dagens tærte, kiwi, og du har et match made in heaven!

Super lette, små tærter med overraskende få kalorier – ikke at vi har noget imod kalorier her på En Madblog, tværtimod! Så spis disse kiwi-repræsenterende tærter med god samvittighed!

… og vær ikke nervøs for den manglende mængde af kalorier. Vi skal nok få indhentet det tabte ved næste opskrift!

// Elisabeth

Kiwi- og kokostærter
8 stk.

Mørdej:

250 g mel
50 g flormelis
Et nip salt
Skal af 2 citroner
130 g smør, koldt
2 æggeblommer
Evt. 2 spsk. iskoldt vand

Yderligere:

1 dåse kokosmælk
8-10 modne kiwier

Dagen før: Stil din dåse med kokosmælk i køleskabet. Jeg vil anbefale at bruge Santa Maria Organic til dette formål.

Mørdej: Bland mel, flormelis, salt, citronskal og smør i en foodprocessor og kør til en konsistens som fine brødkrummer. Tilføj æggeblommerne til blandingen og pulsér, til dejen samler sig. Kør den endelig ikke for længe. Mangler dejen lidt væske tilføjes det iskolde vand. Form dejen til en disk, pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet. Køl i mindst 30 minutter.

Rul den kolde dej ud. Udstik 8 cirkler med Ø 8 cm. Læg cirklerne i bunden af 8 stk. 8 cm tærteringe. Skær 8 strimler á 26 cm x 1,5 cm og fór indersiden af tærteringene. Trim kanterne så de flugter med toppen af tærteringene. Prik bundene med en gaffel. Stil dem i fryseren til de er frosne.

Beklæd indersiden af skallerne med bagepapir og fyld dem med bønner/ris/diverse. Bag dem blindt ved 180 grader i 10 minutter, eller til de føles tørre i overfladen. Tag bønner og bagepapir ud af skallerne og bag dem yderligere 5 minutter, eller til de begynder at tage en smule farve. Lad dem køle helt af.

Tag et fint rivejern (gerne af god kvalitet, f.eks. Microplane) og riv lige så forsigtigt toppen af de afkølede skaller, så den bliver helt jævn.

Kokoscreme: Åben dåsen med kokosmælk og skrab den tykke kokoscreme over i en stor skål. Vær meget forsigtig med ikke at få noget af mælken med. Pisk cremen med en piskemaskine, til den bliver luftig – 2-3 minutter. Smag evt. til med lidt vanilje. Fordel cremen i tærteskallerne.

Kiwi: Skær enderne af kiwierne og skræl dem. Halver dem og skær dem i meget tynde skiver. Start fra yderkanten af tærterne med at lægge skiver af kiwi en efter en, så de overlapper en smule. Bliv ved med dette til du når midten. Rul en lille skive kiwi til en rose og placer den i midten af tærten.

Pynt tærterne med små, spiselige blomster og rød skovsyre. Serveres samme dag. Kan opbevares i køleskabet i et par dage, dog vil tærtebunden miste sin sprødhed.

Noter:

Prøv også med andre frugter i stedet for kiwi: dragefrugt, mango eller papaya kunne også være lækkert.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *