Kanelsmåkager med kaffecremeux

Jeg kan simpelthen ikke huske, hvor jeg stødte på denne smagskombination, men jeg kan huske at det føltes som en slags åbenbaring. Kanel og kaffe, selvfølgelig!

Så hjernen blev lagt i blød: hvordan kan jeg skabe en fantastisk dessert med kaffe og kanel som hovedpersonerne? Skal det være en babka? Eller is? Måske en naked cake?

*Pling!* Nej, selvfølgelig, det skal da være sandwichsmåkager! Så havde jeg også en undskyldning for at lave cremeux, hvilket er en af mine yndlingscremer at lege med. Hvis I ikke kender til cremeux, så er det kort fortalt en (chokolade)creme, som har en halv-fast konsistens, så den kan sprøjtes i alle mulige mønstre, men som slet ikke føles fast på tungen, da den smelter ved 37 grader – kroppens temperatur. Hvor genialt er det? Min erfaring er også, at hvis du lader den stå i et par dage i køleren, så opnår den (i hvert fald ved brug af hvid chokolade) en nærmest karamel-agtig konsistens. Halleluja!

Så hvad siger I til bløde og hyggelige kanelsmåkager med en cremet, silkeblød, luksuriøs cremeux med kaffe? Jeg siger ja tak! Rungende!

// Elisabeth

Kanelsmåkager med kaffecremeux
Giver 10-12 store kager

Kaffecremeux:

185 g hvid chokolade
1 blad husblas
2,5 æggeblommer
20 g sukker
105 ml fløde
105 ml sødmælk
4 tsk. instant kaffe

Kanelsmåkager:

125 g smør, stuetemperatur
150 g sukker
1 lille æg
1 æggeblomme
2 tsk. kanel
210 g mel

Cremeux: Hak chokoladen helt fint og kom den i en stor skål. Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Pisk æggeblommer og sukker hurtigt sammen i en seperat skål.

Varm fløde og mælk op til lige før kogepunktet sammen med kaffen. Hæld den varme kaffemælk over æggeblandingen under konstant piskning. Hæld massen tilbage i gryden og varm den op til 83 grader under konstant omrøring. Tag cremen af varmen, vrid husblassen fri for vand og rør den ud i den varme creme. Hæld cremen over den finthakkede chokolade og rør rundt i midten af skålen, til du får en ensartet creme. Dæk overfladen med husblas og stil cremeuxen i køleskabet i mindst 12 timer, gerne et døgn.

Småkager: Pisk smør og sukker, til det er lyst og luftigt. Pisk æg og æggeblomme i. Sigt i mel og kanel og ælt til dejen lige samler sig. Rul den ud til 5 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir og læg i køleskabet i 30 minutter, eller til den er helt hård. Udstik småkager med en 7 cm udstikker, til du ikke har mere dej. Bag småkagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. De vil ikke tage farve, så brug dit bageinstinkt. Lad dem køle helt af på en bagerist.

Samling: Kom cremeuxen i en sprøjtepose med en stor stjernetylle. Fordel den over bagsiden af halvdelen af småkagerne, i lige det mønster du har lyst til – i sidste ende vil man dog kun kunne se kanten. Drys toppen af den anden halvdel af småkagerne med kakao. Læg evt. et stykke papir over midten af småkagen, så du får et fikst lille mønster. Saml småkagerne.

Opbevares på køl i op til 5 dage.

Noter:

På førstedagen vil småkagerne være sprøde og lidt svær at spise, da deres sprødhed vil gøre at cremen vil ooze ud af siderne af dem. Efter et døgn i køleskabet vil de blive bløde og chewy og meget nemmere – og lækrere – at spise.

Lav evt. småkagerne i miniudgaver og server dem som petit four, ved ikke at samle småkagerne, men bare at dekorere dem med en yndig top af cremeux.

Opskrift på cremeux udviklet ud fra opskrift af Maja Vase.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *