Julekarameller med honning

Julekarameller med honningKan I mærke det? Julen nærmer sig med hastige skidt. Meget hastige skridt, synes jeg faktisk! Det føles som var det bare to dage siden, at december startede. Jeg ved at det er enormt mega meget kliché at sige, men jeg synes altså at tiden går fløjtende hurtigt!

Hver jul har jeg altid en kæmpe bunke konfekt-projekter som jeg drømmer om at komme igennem – karameller, trøfler, vingummier, chokolader, marcipankugler af alle mulige afstøbninger – men hvert år ender jeg med at sidde den 23. med sved på panden, fordi jeg har lovet at lave en overflod af søde sager til juleaften, men kun har nået at lave to slags. Og den ene slags er væk… mystisk, hvor den blev af.

Men i år bliver det anderledes! Ja, det siger jeg nu, hvor karamellerne stadig står på køkkenbordet. Jeg er faktisk ikke nået længere end til at lave karamellerne. Åh, men hvor er det altså også en af de vigtigste lækkerier at nå til! De er så lækre og bløde, og smager himmelsk meget af aromatiske julekrydderier. De er kort sagt slet ikke til at stå for!

Julekarameller med honning
Julekarameller med honningJeg må jo indrømme, at julen kommer bag på mig, som den gør så mange andre. Der er så mange gaver der skal købes, så meget pynt der skal hænges op, så mange kalendere der skal åbnes, så mange julekalendre der skal følges med i, så mange hyggearrangementer der skal deltages i – og så er der så hulens travlt i det lille konditori! Så planen om det meget konfekt, kan jeg godt se nu, er nok en drøm der aldrig bliver til andet end det sædvanlige, som jeg disker op med hvert år.

Men det er heller ikke så ringe! Der ér jo en grund til, at vi hiver de samme opskrifter frem igen og igen: de holder bare. Lige nu sidder jeg og kigger på min gamle Claus Meyer chokoladekogebog og glæder mig til at lave hvide trøffelkugler med marcipan og contreau. Uh, hvor det føles som jul! Mon de her karameller kommer til at vinde en plads på det årlige julekonfektfad foran træet?

Mums!

Julekarameller med honning
Ca. 40 karameller

1,4 dl fløde
160 g sukker
45 g smør
1 dl tykt honning
1/2 dl glukosesirup
1/2 tsk. salt
1,5 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. stødt nellike

Hæld fløde, sukker, smør, honning og glukosesirup i en stor, tykbundet gryde. Lad sukkeret smelte over høj varme og under omrøring. Sku ned til lav/middel varme og kog karamellen, under stadig omrøring, til den er 124 grader varm.

Tag karamellen af varmen og rør salt og krydderier i. Hæld karamellen i en opvarmet kande/kasserolle med hældetap. Fyld med det samme to silikonehalvkugleforme på 3 cm med den varme karamel.

Lad karamellerne sætte sig i et par timer eller natten over. For nemmere at kunne få karamellerne ud af formene kan de stilles kort i køleskabet i et kvarters tid, for at blive faste. De vil blive bløde igen ved stuetemperatur. Opbevar dem dog endelig ikke for længe i køleskabet, da dette vil ødelægge karamellernes konsistens.

Pak karamellerne individuelt ind i bagepapir (eller husholdningsfilm, hvis det ikke skal være så fancy) og opbevar dem i en tætsluttende bøtte i 2-3 uger.

Noter:

Honningen giver karamellerne en ekstra tak sødme, ud over den sødme som allerede kommer fra sukkeret. Hvis du finder det for overvældende, kan honningen sagtens erstattes af glukosesirup.

Jeg kan rigtig godt lide, at mine karameller smager meget af julekrydderier, men mængden kan sagtens reduceres, for at opnå en lidt mere raffineret smag af jul.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *