Havtornbudding med krystalliseret hvid chokolade

Jeg bliver altså helt høj af alt det her gode vejr. Jeg har pillet handskerne op ad tasken, lagt det tykke tørklæde på hylden, og byttet den varme uldfrakke ud med den ikke særlig varme, men enormt smarte forårsjakke. For når man bliver så høj af vejret, som man gør lige for tiden, så gør det ikke så meget at man fryser en lille smule. Så snart solen bare afgiver den mindste smule varme, så ryger al fornuft! – og det er fantastisk!

Grunden til at jeg (igen!) snakker om vejret, var for at nævne min fantastiske forårsjakke. Den er nemlig skrig-orange – præcis samme farve som havtorn! – hvilket var hvad der fik mig til at brænde 1500 kr af på den. Gisp! Kender I ikke det, at man ser et stykke tøj der har så fantastisk en farve, at man bare ikke kan leve uden det, lige meget hvad det koster? (Når man ser på det på den måde, så er 1500 kr faktisk ret heldigt sluppet. Hvad nu hvis det havde været en Burberry?!) Sådan er min hjerne i hvert fald skruet sammen. Hvis jeg ser et tøjstativ med kun sort tøj, vender jeg straks om.

For farver er lige præcis hvad vi har brug for, mener jeg. Vi har alt for mange hvide vægge, grå sofaer og sorte garderober. Og når man kigger på min blog: alt for mange brune desserter! Man skulle ikke tro det, men det er sværere at lave farvestrålende opskrifter her i de kolde måneder, end man skulle tro. Eller måske er det bare mig der virkelig godt kan lide brune ingredienser? Hvem ved?

Så her kommer mit modangreb mod mig selv: orange desserter! Den farvegivende ingrediens er i dette tilfælde havtorn. Jeg elsker havtorn! Desværre var de kun moderne i cirka et halv år for tre år siden, så det er ikke meget man kan købe der ude, som smager af havtorn. Hvilket er utrolig trist! Havtorn har jo den mest fantastiske, unikke smag! De er mega, super sure, på samme måde som ribs, men så snart man begynder at arbejde lidt sukker ind i ligningen, så begynder englene at synge. Jeg kan slet ikke få nok af de små orange mirakler!

Jeg ville her indsætte en paragraf, hvor jeg roser budding lige så meget som havtorn, men jeg vil heller ikke snakke jeres ører af, så lad os prøve at gøre det kort: Budding! Blævr-blævr! Sjovt! Mums! Kodyl!

// Elisabeth

Havtornbudding med krystalliseret hvid chokolade
1,2 liter – 9 små eller 1 stor

Havtornbudding:

8 blade husblas
8 æggeblommer
180 g sukker
1 vaniljestang
4 dl sødmælk
3 dl fløde
500 g havtorn
Saft af 1 citron

Krystalliseret hvid chokolade:

50 g hvid chokolade
50 g sukker
0,5 dl vand

Havtornsirup:

100 g havtorn
4 spsk sukker

Budding: Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål og stil til siden. Opvarm mælk og fløde i en kasserolle sammen med kornene fra vaniljestangen, samt stangen, til det når lige før kogepunktet. Fisk vaniljestangen op og hæld langsomt den varme mælkeblanding over æggeblandingen under konstant piskning. Hæld det hele tilbage i kasserollen og kog det over medium varme ved konstant omrøring, til det når 86 grader og er tyknet betydeligt. Tag af varmen. Knug husblassen fri for vand og smelt det i den varme creme.

Stil cremen til side for at køle lidt. Blend havtorn med citronsaft og hæld det gennem en sigte. Mas med bagsiden af en ske, for at få al saften med. Rør havtornsaften i cremen. Fordel cremen mellem et udvalg af små buddingforme, eller hæld den i en stor 1,2 liters-form. Stil buddingen på køl i mindst 6 timer, men helst natten over.

Krystalliseret hvid chokolade: Smelt chokoladen i en stor skål over et vandbad. Tag skålen af vandbadet og stil den til siden. Opvarm sukker og vand i en kasserolle til det når 135 grader. Hæld den meget varme sirup over chokoladen mens du pisker med en elpisker – dette kan med fordel gøres på en røremaskine med et beskyttelsesværn over toppen af skålen, da det vil sprøjte en hel del. Vær meget forsigtig, da sukkersirup kan give slemme forbrændinger. Spred den krystalliserede chokolade ud på et stykke bagepapir og lad køle helt af. Den krystalliserede chokolade kan opbevares i en lufttæt beholder i mange måneder.

Havtornsirup: Blend havtorn og hæld dem gennem en sigte. Mas med bagsiden af en ske, for at få al saften med. Hæld saften i en lille kasserolle sammen med sukkeret og varm igennem, til sukkeret er helt opløst. Køl helt af i køleskabet.

Budding fortsat: Tag buddingen/-erne ud af køleskabet. Gør fadet/fadene som du skal bruge fugtige – dette vil gøre, at du kan flytte rundt på buddingen, når den først står på fadet. Dyp buddingformen i en bad med meget varm vand i 15-25 sekunder. Løsn lige så forsigtigt buddingen rundt i kanten, ved nænsomt at trække kanten indad med en finger. Læg fadet oven på buddingformen og vend det hele på hovedet, så fadet er nederst og buddingen på hovedet. Giv buddingen et par ryst op og ned og fra side til side. Vend den evt. lodret et par gange. Giver det ikke et svup, som indikerer, at buddingen har løsnet sig, kan du give den 10 sekunder ekstra i vandbadet.

Dekoration: Pynt buddingen/-erne med havtornsirup og top dem med krystalliseret hvid chokolade. Pynt først buddingen/-erne lige før servering. Opbevares på køl i op til en uge.

Noter:

Den krystalliserede hvide chokolade kan sagtens laves med alle slags chokolade og i lige den mængde som du ønsker. Bare husk forholdene 1:1:1 – 1 del chokolade, 1 del sukker, 1 del vand. 

Du kan få fingre i frosne havtorn i Meny.

De små buddingforme er fundet i Søstrene Grene. De hvide tallerkener er fra Broste.

Opskrift inspireret af opskrift fra Budding og Andre Dirrende Desserter

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *