Flødeboller med cajeta

Flødeboller på den moderne måde, men med smag præcis som du kender den. Dog spiffet op med et center af sødt, lækkert cajeta og en bund af delikat marcipan. Åh ja!

Det var faktisk lige før, at jeg slet ikke udgav denne opskrift. Ikke fordi det ikke er en god opskrift – den er nemlig ligefrem fremragende – men fordi jeg simpelthen har set mig sur på billederne. De har ligget i min kladdemappe i to måneder nu, og hver gang jeg har åbnet indlægget for at udgive det, så har jeg stoppet mig selv, fordi jeg ikke brød mig om mit eget arbejde.

Jeg udgav jo opskriften til cajeta for halvanden måned siden, og det var meningen at de her flødeboller skulle have fulgt lige i hælene, som en slags to-opskrifts miniserie. Men lige pludselig er der gået enormt lang tid og der bliver mere og mere afstand mellem mig og flødebollerne.

Men nogle gange må man også gerne udgive det uperfekte. Når man, som jeg, kun har tid til at bage og fotografere på sine fridage, så er det ikke altid at det er muligt at opnå det perfekte. Især ikke i disse vintertider, hvor man skal nå at tage lyse, lækre billeder, før solen begynder at gå ned sådan cirka midt på dagen. Det er altså ikke mange timer man har at gøre godt af.

Og lige præcis det er hvad der gik galt med disse billeder. De var mørke og dårligt belyste, og derved virkelig svære at redigere, så de så indbydende, og ikke falske, ud. Men det er simpelthen så lækker en opskrift, at jeg vælger at udgive den none the less.

De her flødeboller er nemlig så sjove at lave – og mega lækre at spise! De er støbt i silikoneforme, for at give dem den perfekte domeform, sammenlignet med klassiske top-flødeboller. Man kunne næsten sige, at de er en fancy version af Samba-bøffer, bare med luftigere, mere luksuriøst skum, knasende sprød og tyk chokoladeskal, og en bund af saftig marcipan, som vi nok alle sammen kan blive enige om smager ti gange bedre end de der oblat-agtige papirbunde, som butiksflødeboller indeholder. (Sig ikke til nogen, at jeg elsker billige flødebollebunde – det er vores lille hemmelighed!) Og så gemmer de på et ovenud fantastisk center af oozing cajeta, som er den mexikanske storebror til den kendte dulce de leche – bare lavet på gedemælk. Det har den smule syre, som man ofte savner en smule hos karamel, og som gør det til den ultimative luksuskaramel!

Så skønt det er med sammenbidte tænder, at jeg udgiver dette indlæg, så har I altså her en opskrift på flødeboller, som er kodylt more-ish. Seriøst!

// Elisabeth

Flødeboller med cajeta
6 stk.

Flødebolleskum:

100 g sukker
40 g vand
40 g æggehvider
1 knivspids eddikepulver
Korn af 1 vaniljestang

Yderligere:

150 g mørk chokolade
En smule guldstøv
150 g marcipan
1/2 portion cajeta

Start med at rulle marcipanen ud til ca. 2 mm tykkelse på en overflade strøet med flormelis. Udstik seks cirkler af 6 cm. Bag dem ved 200 grader i ca. 5 minutter, eller til de er let gyldne i overfladen. Stil til siden for at køle af.

Drys 6 stk. 6 cm silikonedomeforme med en smule guldstøv. Hak chokoladen meget fint og temperer den ved at smelte 2/3 af den over vandbad til den når 50 grader. Tag den af vandbadet og tilføj de resterende 1/3 og rør rundt, til chokoladen når 26 grader. Kom nu chokoladen tilbage over vandbad af meget små intervaller på få sekunder, indtil den når 32 grader. Fordel chokoladen mellem de 6 silikoneforme og brug en pensel til at få den hele vejen op ad siderne. Vend formen på hovedet over et stykke bagepapir, for at lade den overskydende chokolade rende ud. Vend formen tilbage og skrab overfladen fri for chokolade, så skallerne er nemme at få ud. Stil til siden for at stivne.

Placer æggehvider, eddikepulver og kornene fra vaniljestangen i skålen til en røremaskine, for at begynde på flødebolleskummet. I en lille kasserolle smeltes sukker og vand til det når 116 grader. Start røremaskinen og pisk æggehviderne i 20 sekunder, til de begynder at inkorporere luft og blive hvidere. Hæld nu den 116 grader varme sirup ned ad siden af skålen i en tynd stråle. Skru røremaskinen op på fuld knald og pisk til skummet er stuetemperatur og så stift, at det kan holde formen på spidsen der dannes, når piskeriset løftes op.

Kom cajetaen i en lille sprøjtepose og snip en smule af enden af. Fordel halvdelen af den mellem de 6 chokoladeskaller. Kom nu flødebolleskummet i en stor sprøjtepose og fordel den mellem de 6 skaller – husk at efterlade plads til marcipanbunden. Stik sprøjteposen med cajeta ned i midten af skummet til du når bunden med cajeta, og fyld med et opadgående bevægelse et center af cajeta i midten af flødebollen. Afslut med marcipanbundene.

Pop lige så forsigtigt flødebollerne ud af formene og server med det samme, eller opbevar på køl i et par dage.

Noter:

Du behøver ikke at bruge cajeta til denne opskrift. Brug endelig bare kondenseret mælk kogt til karamel, eller en lækker hjemmelavet saltkaramel.

Du behøver heller ikke at lave flødebollerne i silikoneforme. De kan sagtens laves på almindelig vis.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *