Croissant suzette pudding

Så står du her igen. Du har – igen! – købt (eller bagt – sådan!) alt, alt for mange croissanter til din luksuriøse søndagsbrunch med veninderne. Og din fryser er ved at flyde over med de sprøde sataner! Ih altså, det her sker næsten hver uge!

… Mon det er et problem nogen mennesker faktisk står med? Alt for meget overskudswienerbrød fra deres groteske overflødighedshorn-agtige søndagsbrunch, hvor alle alligevel nøjes med lidt æg og en halv appelsin. Vi kan kun gisne.

Croissant suzette pudding | En Madblog

Men nu skal I høre – for jeg står faktisk ofte i en, well, ikke ligefrem lignende, men i hvert fald der-hen-af-ish situation. For jeg arbejder på et konditori, og på dette konditori sælger vi wienerbrød – ja, hvilken overraskelse! Men ak o’ ve, det er ikke alle aftener at alt det lækre bagværk er blevet købt med hjem til de små hjem i København. Så vi står tit og ofte med al det her bagværk, som vi ikke har så meget at gøre godt med – for det smager af blødt pap i morgen, og nu er butikken jo altså lukket. Vores løsning er, at vi tager det med hjem.

Fest og farver! Hurra hurra, gratis kage! Man danser på bordene og jubler og synger! Men… på et tidspunkt rammer man så den her mur, hvor det wienerbrød som man går og glor på dag ud og dag ind på arbejdet, ikke rigtig appelerer til én længere. Bevares, det smager skønt! Men det smager også lidt af arbejde…Croissant suzette pudding | En Madblog

Men hvad skal man så gøre, for at undgå madspild? – hvilket vi for alt i verden sigter mod! Jow jow, så kommer denne lækre lille sag ind i billedet. Gamle, kedelige, bløde croissanter bliver forvandlet fra “eh…” til “woo!” på splitsekunder! En blævrende, sød, dekadent dessert med alle de klassiske komponenter, som du kender fra den ultimative dessert, crêpe suzette; rom, appelsin, karamel. Opskriften er en videreudvikling af den klassiske britiske dessert bread and butter pudding, som i denne omgang bliver taget til helt nye højder!

Jeg vil tillade mig at komme med en sidste indvending: Jeg skriver at den er til 4-6 personer, men pas nu på med at invitere for mange gæster – den er meget vanedannende, og du kan bide skeer på at du ikke har lyst til at dele med for mange!

Mums!

Croissant suzette pudding | En Madblog

Croissant suzette pudding
4-6 personer

4 dagsgamle croissanter
200 g sukker
4 spsk. vand
250 ml fløde, stuetemperatur
250 ml sødmælk, stuetemperatur
Skallen af 1 appelsin
4-6 spsk. mørk rom eller grand marnier
4 økologiske æg, stuetemperatur
1/2 tsk. vaniljepulver

Tænd ovnen på 180°C.

Riv croissanterne i mindre stykker og fordel dem i et smurt ovnfast fad med plads til ca. 1 liter.

Hæld sukker og vand i en stor kasserolle og sæt den på komfuret over en medium/høj varme. Lad det boble til det når en mørk rav-farve – jo mørkere brun, des mere intens vil smagen af karamel blive. Rør endelig ikke i sukkeret mens det bobler, da dette vil få det til at krystallisere.

Skru ned for varmen og hæld fløden hen over karamellen, mens der røres konstant. Det vil sprutte og sprøjte en hel del, men ikke i særlig lang tid. Hæld nu mælk og alkohol i og rør igen. Hvis der har dannet sig klumper af karamel, stilles gryden tilbage over medium varme, og mælken varmes under omrøring til karamellen er opløst.

Pisk æg, appelsinskal og vanilje sammen i en varmeresistent skål. Hæld forsigtigt den varme mælk over æggene mens der piskes.

Hæld æggemassen over croissanterne og lad det trække i 5-10 minutter, så croissanterne kan suge al væsken til sig. Drys toppen med en smule sukker og bag buddingen i ovnen i ca. 20 minutter, indtil toppen er sprød og der ikke kommer noget væske frem, når der trykkes let på toppen. Hvis toppen bliver for mørk for midten er færdigbagt, dækkes toppen med lidt staniol, indtil buddingen er færdigbagt.

Spis desserten direkte fra fadet med en ske (anbefalet), eller server den med vaniljeis, créme anglaise eller karamelsovs. Eller hæld en smule mere alkohol ud over og sæt ild til hele pivtøjet!

Opbevares i køleskabet i 2-3 dage.

Noter:

Denne opskrift er inspireret af en opskrift af Nigella Lawson, som argumenterer for, at man skal bruge fløde og sødmælk til denne dessert, da den allerede er ikke særlig sund – og jeg giver hende fuldstændig ret. Men hvis du har lyst kan du sagtens bruge almindelig mælk (eller plantebaseret mælk, for den sags skyld) i stedet for både fløde og sødmælk.

Og hvis du ikke er til alkohol-delen, kan dette sagtens udelades. Jeg synes dog at dette er en stor del af hele oplevelsen af kagen, men nu er det jo ikke mig der skal spise din kage!

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *