Chokoladebrud med granatæble og valnødder

Chokoladebrud med granatæble og valnødder

Nu siger jeg noget, og jeg er ikke sikker på, at I er klar til at høre det. Jeg håber at I sidder ned, for det her vil ramme som en kanonkugle. Reaktionen til, hvad jeg nu vil fortælle jer, plejer at være noget i stil med “What???”, løftede øjenbryn og et forvirret blik, eller “Så hvad du siger er, at du ikke spiser bacon og at du ikke kan lide chokolade?” Ja, du hørte rigtigt. Træk vejret dybt.

Dog er reaktionen en tand i overkanten, da jeg faktisk sætter stor pris på chokolade og gerne har et stash i mit køkken til alle tider. Men jeg har slet ikke den der fuldstændigt vanvittige kærlighed til chokolade, som de fleste mennesker lader til at have. Det kan godt være at jeg generaliserer her, og I må undskylde hvis jeg rammer helt ved siden af, men min generelle opfattelse er, at chokoladeelskere kan fremstå lige så glubske som folk med diæter på grænsen til det religiøse. Så for det meste holder jeg det faktisk lidt for mig selv, at chokolade siger mig ret lidt.

Chokoladebrud med granatæble og valnødder

Men, og selvfølgelig er der et men, så rammer cravingen mig da fra tid til anden, som med så meget andet. For i det søde køkken har jeg svært ved fuldstændigt at udelukke en ingrediens – og at udelukke chokolade ville simpelthen være for stort et tab. Så når den ofte udeblivende craving endelig rammer mig, så handler jeg pronto på den!

I dette tilfælde valgte jeg at tilfredsstille chokoladesulten ved at kreere lidt nyt konfekt til konfektfadet. Hvis I er lige så flittige brugere af Pinterest, som jeg er, så er I helt sikkert stødt på en opskrift eller 100 på chocolate bark, eller chokoladebrud, som det hedder på godt dansk. Det er den simpleste ting at lave: smelt noget chokolade (temperering er endda valgfrit), bland en smule godterier i, smør det ud på en bageplade i et tyndt lag, og drys med lidt flere godterier. Det kan endda gøres endnu nemmere, ved bare at smøre chokoladen ud og drysse den med guf. Man kunne også bare smøre chokoladen ud, og så stoppe der, meeen…

Chokoladebrud med granatæble og valnødder

Jeg har valgt at holde denne omgang brud i lækre julefarver, så det rigtig passer ind i sæsonen. Alt andet ville da være fjollet! Julen er så kort, så det er med at malke den for hver en dråbe, mens der stadig er tid!

Nu vil jeg hen og åbne alle mine julekalendere, som jeg heller ikke åbnede i går, hvilket betyder at der er 10 chokolader til mig i dag. Ja, jeg kan jo så afsløre, at halvdelen af dem faktisk er karameller, og ikke chokolade – for karameller, dém kan jeg ikke få nok af!

// Elisabeth

Chokoladebrud med granatæble og valnødder

Chokoladebrud med granatæble og valnødder
6-8 personer

250 g mørk chokolade, god kvalitet
85 g valnødder
150 g granatæblekerner (ca. 1 lille granatæble)

Opvarm valnødderne på en pande over medium varme til de fremstår mere gyldne i overfladen og begynder at dufte. Lad dem køle af og hak dem herefter i stykker på størrelse med granatæblekernerne.

Bank granatæblekernerne ud af granatæblet og afvej de 150 g. Gem evt. de resterende kerner til en salat eller morgengrøden. Fordel kernerne på en overflade dækket med køkkenrulle og dup meget forsigtigt overfladen af kernerne – vær nænsom, da kernerne endelig ikke må gå i stykker. Gentag dette en gang til, for at være sikker på, at al fugt er fjernet fra kernerne.

Hak chokoladen i meget små stykker og kom den i en skål der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen. Stil skålen i mikroovnen i 30 sekunder, tag den ud og rør grundigt rundt i chokoladen. Gentag dette en gang til. Stil herefter skålen i mikroovnen i intervaller på 5 sekunder, hvor der røres grundigt i chokoladen mellem hver opvarmning. Mål løbende temperaturen på chokoladen med et sukkertermometer og stop straks med at varme den, når den når 32 grader.

Bland med det samme og meget nænsomt 2/3 af granatæblekernerne og 2/3 af valnøddekernerne i den tempererede chokolade. Vær meget opmærksom på at gøre dette yderst forsigtigt, for ikke at sprænge kernerne, hvilket vil ødelægge chokoladen. Fordel forsigtigt chokoladeblandingen i et tyndt lag på et bageplade beklædt med bagepapir. Drys toppen af chokoladen med de resterende 1/3 granatæblekerner og 1/3 valnøddekerner.

Lad chokoladen størkne helt og bræk herefter bruddet i mindre stykker. Undgå at bruge en kniv, da dette, igen, vil sprænge kernerne.

Opbevar bruddet i et tætsluttende dåse på køkkenbordet i et døgns tid, eller på køl i et par dage.

Noter:

Du behøver ikke at temperere chokoladen, skønt jeg har valgt at bruge den lette “snyde”tempereringsmetode. Smelt blot chokoladen over et vandbad, men vær opmærksom på, at dette kan give en grim overflade i chokoladen og at den skal i køleskabet med det samme efter at have sat sig. Hvis du er mere kompliceret anlagt, så er du også velkommen til at gå all in og temperere på den rigtige måde. Jeg synes dog ikke at et brud skal have det vildeste shine, men det er selvfølgelig smag og behag!

Da denne opskrift ikke indeholder særlig mange ingredienser, så vil jeg stærkt råde jer til at bruge en god kvalitetschokolade. Smagsforskellen er meget stor, og når chokoladen er så meget i centrum, som den er her, så er det værd at bruge lidt ekstra knaster på chokoladen.

Du vil måske også synes om

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *