Chokoladeboller

Den eneste form for small-talk som jeg udsættes for for tiden starter nærmest altid med:

“Nøj, hvor er det koldt!”

“Brr, jeg fryser!”

“Jeg havde ikke regnet med, at det var så koldt, da jeg kom udenfor!”

“Jeg skulle have taget mere tøj på – det er jo virkelig koldt!”

“Ej, hvor er det blevet koldt!”

“Puha, som kulden bider i kinderne i dag!”

“Mærk min næse – den er som is!”

And the list goes on. Danmark er blevet ramt af vinter. Som vi jo altid bliver. Det burde virkelig ikke komme bag på os, at kulden kommer snigende. Og i denne sæson har vi endda været velsignet med en meget mild og (stort set) sne-fri vinter, som kun er begyndt at føles sådan virkelig koldt her de sidste par uger.

Her i Danmark snakker vi jo meget om vejret – og det mest danske ved det er, at vi faktisk ikke har noget imod det, altså at snakke om vejret. Det er ikke for at fylde stilheden, at vi snakker om det. Vejret er simpelthen bare så omskifteligt og råt i Danmark, at det faktisk er et emne man kan malke i lang, lang tid.

Se, nu gør jeg det endda selv! Men hvor jeg ville hen med hele den her snak, var grunden til at jeg bagte disse saftige og bløde chokoladeboller. For koldt vejr er perfekt til nybagte, lune chokoladeboller med et godt lag smør. Serveret med et krus varm chokolade med flødeskum – i ratioen 40:60 (man burde næsten kalde det flødeskum med varm chokolade) og pakket godt ind i en ordentlig bunke tæpper. Så er der ikke længere grund til at klage over kulden.

Jeg vil være tilbøjelig til at sige, at kulden faktisk er tæt på velkommen, hvis det betyder at jeg kan bage chokoladeboller igen. Og igen. Og igen!

// Elisabeth

Chokoladeboller
8 stk.

150 g mørk chokolade
50 g gær
1 dl lunken vand
1 tsk. salt
3 tsk. sukker
1 tsk. kardemomme
2 dl yoghurt naturel
1 æg + 1 æg til pensling
50 g blødt smør
500 g mel

Hak chokoladen groft og stil til siden.

Rør gæren ud i det lunkne vand sammen med salt, sukker og kardemomme. Tilføj yoghurt og ægget og rør sammen. Rør lidt efter lidt melet i, til dejen begynder at være håndterbar, men stadig klistrer lidt. Ælt dejen på en røremaskine med en rørekrog i 5 minutter. Tilføj smørret og ælt i ca. 10 minutter, eller til dejen er elastisk og ikke enormt klistret længere. Tilføj chokoladestykkerne og ælt dem i dejen. Lad dejen hæve i en stor skål under et fugtigt viskestykke i en times tid.

Slå dejen ned og form 8 lige store boller. Sæt bollerne forholdsvis tæt, men uden at de rører ved hinanden, i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med det fugtige viskestykke og lad hæve i yderligere en halv time.

Rør et æg sammen i en lille skål og pensel forsigtigt toppet af bollerne. Bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter, eller til de er gyldne og mørke på overfladen og lyder hule, når du banker med en kno på bunden af dem.

Server lune med en god klat smør!

Opbevares i en tætlukket pose ved stuetemperatur i 3-5 dage.

Kan med fordel opvarmes ved at pakke bollerne ind i staniol og varme dem i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.

Noter:

Opskrift udviklet ud fra Cookie Crumbles opskrift på chokoladeboller.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *