Cajeta // Dulce de leche af gedemælk

cajeta-dulce-de-leche-af-gedemaelk

Hvis du kender mig, så ved du at der højst sandsynligt løber tyktflydende, lækker karamel direkte gennem mine årer. Jeg kunne drikke det med et sugerør, hvis det ikke var så darn tykt. Saltkaramel, dulce de leche, fudge – chewy, flydende, knasende, klistrende. Jeg elsker, elsker, elsker det! Jeg går også pænt uden om chokoladekalenderne i disse juletider, og går direkte efter kalenderne fra Karamelleriet og Karamel Kompagniet – de kommer til at gøre stor, stor lykke i juletiden!

Cajeta // Dulce de leche af gedemælkcajeta-dulce-de-leche-af-gedemaelk

I dag vil jeg introducere jer for en karamel som I nok aldrig har hørt før. Som en af mine søde kollegaer sagde, da hun havde læst mit opslag på facebook om karamellen: “Cajeta? Ha, jeg troede bare at auto correct havde lavet en brøler med ordet ‘karamel’!”

Nej, cajeta er skam navnet på denne skønne karamel. For at forklare det ganske kort, så er det en mexicansk version af dulce de leche, som er lavet af gedemælk! Hvad siger I så?

Uhm, siger jeg jer! Det giver den ellers hvinende søde karamel de lækreste syrlige noter. Men lad jer ikke skræmme: gede-smagen er overhovedet ikke så overvældende, som den er i f.eks. en gedeost. Den ligger mere i baggrunden, så man får følelsen af, at der er noget anderledes ved den her dulce de leche, men lige præcis hvad, dét er svært at sætte fingeren på. Den har en helt bestemt je ne sais quoi over sig.

Cajeta // Dulce de leche af gedemælk

Mange kender nok snyde-metoden til, hvordan man laver dulce de leche: man placerer en dåse kondenseret mælk i kogende vand i 3-4 timer, et voila, så er der karamel for alle pengene! Nu skal I så se, hvordan man laver dulce de leche som the real mamas. Du vil blive positivt overrasket, for det tager faktisk kortere tid end snyde metoden – og der er ingen chance for eksploderende dåser, så se det som endnu et plus!

For at lave ægte dulce de leche – og i dette tilfælde cajeta – varmer man en blanding af mælk og sukker (dulce de leche betyder i bogstaveligste forstand ‘sødt mælk’) over lav varme og lader det reducere i nogle timer, til det bliver gyldent og tyktflydende. Det er super simpelt og slet ikke at lade sig skræmme af. Og så vil jeg stærkt argumentere for, at du fra nu af og i al evighed laver din dulce på gedemælk, for det er lige til at blive blød i knæene af.

Nu tror jeg at jeg vil snige mig ud til køleskabet og smug-spise en teske af de sidste rester, som jeg har tilbage af min cajeta. Den forsvinder godt nok hurtigt!

Mums!

cajeta-dulce-de-leche-af-gedemaelk

Cajeta // Dulce de leche af gedemælk
Giver ca. 2 dl

1 liter gedemælk
200 g farin
1 vaniljestang
1/4 tsk. natron
1 tsk salt

Hæld mælken op i en stor gryde – gem 1 spsk. af mælken og rør den sammen med natron. Hæld farin i gryden sammen med vaniljestangen – både stang og korn – og sæt den over medium/høj varme. Rør meget ofte i mælken. Når den begynder at boble tages den af varmen og natron-mælken røres i. Da gedemælk er syreholdigt, vil det skumme en hel del. Bliv ved med at røre, til boblerne fortager sig, og sæt gryden tilbage over en lav/medium varme.

Lad nu mælken boble i 1,5-2 timer – dette vil komme an på dit komfur. Sørg for at røre i mælken meget ofte. Ophold dig gerne i køkkenet under hele kogetiden, for at holde øje med, at det ikke brænder på – hvilket mælk gerne vil. Hvis det begynder at boble for meget, justeres varmen.

Efter ca. 1 time vil mælken begynde at blive mørkere ret hurtigt. Fisk vaniljestangen op og hold øje med mælken konstant, mens den tykner. Du ved at den er færdig, når den har en mørk karamelfarve og konsistensen er i nærheden af flydende honning. Du kan også teste om den er færdig, ved at komme en lille klat på en frostkold tallerken. Hvis den får den ønskede konsistens, så er din karamel færdig.

Smag den færdige cajeta til med salt og hæld den gennem en si ned i et glas med låg og stil det på køl. Det vil tykne markant, når det køler ned, så lad dig ikke slå ud af, at det virker for tyndt. Hvis det er den ønskede tykkelse allerede i gryden, så vil det blive stenhårdt i køleskabet.

Kan opbevares i op til 4 uger på køl, alt efter omstændighederne. Kan med fordel opvarmes i en mikrobølgeovn eller en lille gryde, for at give en mere flydende konsistens, til f.eks. is eller pandekager.

Noter:

Cajeta er lavet på gedemælk, men bryder du dig ikke om gedemælk, kan du sagtens lave det på komælk. I dette tilfælde vil det så bare være dulce de leche.

Du kan også sagtens bytte farinen ud med almindelig sukker, muscovadosukker, rørsukker, eller andet sukker du ønsker.

Jeg valgte i denne opskrift at bruge simple smagsgivere i form af vanilje og salt, men kun fantasien sætter grænser. Det er meget populært at lave det med en kanelstang. Kardemomme ville sikkert også være et hit. Prøv dig frem.

Cajeta // Dulce de leche af gedemælk

Du vil måske også synes om

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *