Appelsinmarmelade med ingefær og mandler

Appelsinmarmelade med ingefær og mandler | En Madblog

Jeg er en mad-hoarder. Jeg køber så meget mad at mit køleskab er stuvende fuldt, skønt der ikke bor andre her hjemme end mig. Jeg får aldrig nogen sinde spist al det mad.

Men kender I ikke det, at man står nede i sit lokale supermarked og stirrer på de 27 forskellige ketchupper og sukker over alle de smukke flasker og etiketter? Og man tager sig selv i at række ud efter den allerdyreste ketchup, fordi dens låg er flottere end alle de andre kethuppers låg, og pludselig har man købt en ketchup til 52 kr, selvom man kunne have fået Heinz med hjem på tilbud til en flad 20’er.

Og det er ikke fordi man så køber den her smukke ketchup, bruger den op, og køber en ny. Nej, man stirrer på alle ketchupperne hver gang man er nede for at handle, og med tiden ejer man 7 forskellige flasker ketchup… trods man faktisk ikke rigtig spiser ketchup!

Sådan har jeg det med marmelade. Jeg er tosset med at kaste det ned i kurven. Lige nu har jeg kun sølle 3 glas marmelade i mit køleskab, et af dem er endda næsten tomt (hva’ gi’r I mig!), men det ville ikke være ulig mit køleskab at rumme 8, måske 12 glas marmelade. For med marmelade er der ikke kun de smukke glas – og til tider dåser – og etiketter, nej, der er også overvældende mange smagsvarianter og kombinationer. Det kan godt være at jeg allerede ejer nok marmelade til at brødføde hele New Zealand, men se! De har fået en ny variation af havtorn!

Så hvor fjollet er det lige, at jeg begav mig i krig med at lave min egen marmelade, når vi alle ved, at man ikke kan lave marmelade uden at lave 10 spande ad gangen? Super fjollet, faktisk.

Men det er da også super fjollet, at samtlige marmeladeopskrifter rundt omkring giver sådan en stor mængde. Så mine damer og herrer, denne opskrift er reduceret til et lille parti som hurtigt kan nå at blive spist af en almindelig husholdning, uden at skulle have hjælp fra hele nabolaget. Og hvis 1 liter marmelade stadig lyder som lidt for meget, så er det nemmere end nemt at halvere opskriften.

I dette indlæg vil jeg ikke gå i detaljer med, hvor kompliceret det er at lave marmelade – for det er virkelig ikke særlig kompliceret. Når man har at gøre med en opskrift der indeholder store mængder sukker, så har folk det ofte med at overkomplicere til den helt store guldmedalje. Hvilket der overhovedet ikke er nogen grund til. Sukker er delikat at arbejde med, men hvis du har en okay viden om, hvordan sukker fungerer, et sukkertermometer, og ikke er alt for distræt, så kan jeg love dig at du nok skal få et godt resultat!

Til sidst et lille tip: Hav tålmodighed. Det sværeste ved den her opskrift er ventetiden. Men efter den lange ventetid, så kan jeg godt sige dig at du har dig en lækkerbisken i vente!

Mums!

Appelsinmarmelade med ingefær og mandler | En Madblog

Appelsinmarmelade med ingefær og mandler
Giver 2 glas á 1/2 liter

3 dl appelsinskal skåret i tynde skiver (3-4 appelsiner)
6 dl appelsinkød (3-4 appelsiner)
9 dl vand
9 dl sukker
2 dl appelsinalbedo (“det hvide” i skallen)
1,5 dl saft fra revet ingefær
1,5-2 dl mandelsplitter

Vask og skrub appelsinerne, også selvom de er økologiske (hvilket jeg vil anbefale at de er). Ved hjælp af en kartoffelskræller eller en lille, skarp kniv, skær det yderste lag skal af appelsinerne. Pas på med ikke at få for meget af det hvide med. Hvis lidt hvidt alligevel kommer med, så skrab det forsigtigt af og gem det til senere. Skær skrællen i meget tynde skiver – mine var ca. 1 mm brede. Men hvis du godt kan lide en lidt grovere marmelade, så skær dem lidt tykkere – dog gør dette kogetiden lidt længere. Mål mængden af skiver og overfør dem til en stor gryde sammen med den samme mængde vand som der er skræl (1:1). Kom et låg på gryden og lad dem koge ved lav varme.

Mens skallen koger: skræl resten af det hvide af appelsinerne og gem det til senere. Skær appelsinerne i halve og derefter i tynde skiver. Mål mængden af appelsinkød og hæld det ned til skallen. Tag nu det hvide som du gemte tidligere og kom det i et ostelærred. Hvis du, ligesom de fleste andre, ikke har et ostelærred, så brug et par engangstefiltre. Plop filtrene ned i gryden. Lad det hele koge, med låg på, indtil skallen er så blød at du kan mase den mellem to fingre – dette kan tage fra 45 minutter til 2 timer, alt efter dine appelsiner.

Mens appelsinerne koger kan du forberede mandelsplitterne og ingefærsaften. Til mandlerne lavede jeg selv splitterne, men du kan sagtens købe dem allerede splittet. For at lave dem selv skal du koge mandlerne i varmt vand indtil skallen løsner sig. Så kan du poppe skallen af og skære dem i finde splitter. Til ingefæren skal du skrælle et forholdsvis stort stykke frisk ingefær og derefter rive det ned i en skål. Tag nu det revne ingefær og pres så meget saft ud som du overhovedet kan. Jeg kan godt lide at min ingefær slår igennem, men hvis du ikke er så meget til ingefær, så ville jeg nøjes med kun 1 dl.

Når appelsinskallen er blød fjernes teposerne og ingefærsaften røres i. Afmål alt i gryden og tilsæt den samme mængde sukker som der er appelsinmix. Varm det over medium varme indtil sukkeret er opløst. Grib dit sukkertermometer og skru helt op for varmen. Marmeladen vil begynde at boble helt vildt, så sørg for at have en stor gryde. Lad det koge til det når 104,5 °C. Sluk for varmen og tilføj mandlerne. Lad marmeladen stå i gryden i 10-15 minutter for at sætte sig lidt, så mandlerne og skallen ikke flyder op til toppen når du overfører marmeladen til glas.

Overfør marmeladen til to ½ liter glas. Før dette kan du vælge at sterilisere glassene og forsegle dem grundigt, hvis dette ønskes. Jeg sprang dette skridt over, da jeg vidste at marmeladen ville blive spist før det ville blive for gammelt.

Nyd f.eks. marmeladen oven på ristede croissanter med en god mængde brie. Den stærke ingefær og de søde appelsiner komplimenterer den cremede brie perfekt, og så med en croissant oven i hatten, så bliver det ikke bedre.

Hvis konserveret kan marmeladen holde sig i op til 6 måneder i skabet, og ellers kan den holde sig et par uger i køleskabet.

Noter:

Mængden af ingredienser i denne opskrift er helt op til en selv. Jeg brugte hvad jeg havde, hvilket var 4 medium appelsiner, men du kan sagtens halvere, fordoble eller tidoble opskriften, det er helt op til dig. Bare husk den gylde regel når man laver marmelade: 1:1:1. En del frugt til en del vand, og når dette har kogt, så brug den samme mængde sukker som der er frugt/vand. Hvis den frugt du bruger indeholder store mængder pektin (hvilken appelsiner gør) kan man endda reducere mængden af sukker. Min marmelade blev ret sød, så jeg skulle formentlig have reduceret mængden af sukker med et par dl. Jeg vil også anbefale at udskifte en af appelsinerne med en citron, både for at opnå mere syre, men også for ekstra pektin så sukkerindholden kan reduceres yderligere.

I denne opskrift bruger jeg også albedoen for at få det fulde udbytte af appelsinernes pektin. Albedoen er velkendt for dens bitre smag, hvilket ikke er noget vi ønsker i marmelade, men frygt ej, du vil ikke kunne smage det det mindste.

Du vil måske også synes om

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *