Æble- og svesketrifli med portvin

Æble- og svesketrifli med portvin

December er svær, fordi…

… du glemmer at få skaffet dig en adventskrans før den 2. søndag i advent, og nu brænder lysene ikke skævt på den rigtige måde, men skævt på den ujævnt skæve måde.

… du igen har købt et alt for tykt kalenderlys. Bevares, det ser smukkere ud end de tynde, fesne nogen, men det er kun brændt ned til d. 7., og det er i dag d. 12. – og det er ikke fordi der ikke bliver brændt på det mange timer dagligt.

… de juledekorationer du har hængt op i vinduerne med tape falder ned når du lufter ud (nogen gange endda ud af vinduet) og du orker ikke at hænge dem op igen, så nu ligger der små julepyntskirkegårde i alle vindueskarmene.

… du har erhvervet dig 5 chokoladekalendre, og begynder at blive lidt småkvabset af alt det chokolade til morgenmad.

Æble- og svesketrifli med portvin

… du har allerede inhaleret alt det julekonfekt som egentlig var til juleaften – og her gik du og troede, at du var i super god tid. Så er det forfra.

… du bruger alt for mange penge på gaver til dig selv, så budgettet til familiens julegaver bliver mindre og mindre.

… radioen ikke spiller nok julemusik. Og de kanaler som faktisk gør, er dem med alle reklamerne.

… pengepungen ikke tillader at du bruger 7000 kr på juledekorationer og julepynt, selvom man godt ville kunne argumentere for, at det er lidt en livsnødvendighed med kravlenisser.

Jeg har sørget for at skrive disse punkter, så vi alle kan være med. For jeg kan da umuligt være den eneste, der har købt 5 chokoladejulekalendre til mig selv for alt for mange penge… eller kan jeg?

Æble- og svesketrifli med portvin

December er skøn, fordi…

… du bliver tilbudt småkager og konfekt lige meget hvor du kommer på besøg.

… du kan købe 5 chokoladejulekalendre til dig selv, fordi du er voksen og selv bestemmer. For 5 chokoladejulekalendre er lige tilpas, efter min mening – så kommer man hele slikbutikken rundt.

… lyskæder en masse anses for acceptabelt, og ikke vanvid.

… Pyrus.

… mandler kommer på tilbud i alle landets supermarkeder, så du rigtig kan hoarde til fremtidig kagebagning.

… næsten al mad du bliver serveret indeholder smør, fløde og højst sandsynligt en rå mængde sukker.

… svesker ikke kun er noget gamle mennesker og folk med forstoppelse spiser, men faktisk bliver budt hjerteligt velkommen i både kager og anderumper.

Uhm, hvor jeg nemlig elsker svesker! Og det er som om at de aldrig rigtig får et come back, ud over til jul. Jeg forstår det faktisk ikke helt, for det er jo bare tørrede blommer – og de smager fortrinligt! Hvis jeg ikke havde selvkontrol, så ville jeg lægge sveskeopskrift efter sveskeopskrift op på dette space. Men jeg lover at holde mig igen, for i år bliver det kun til én sveskeopskrift: nemlig de her guddommelige æble- og svesketriflier med portvin og riiigeligt vaniljecreme. De super søde svesker i et smukt samarbejde med de syrlige æbler, de knasende mandler, og den opkvikkende overraskelse på bunden af glasset, i form af portvin = juletrifli, når den er bedst! Og jeg siger jer, de smager godt! Så godt, faktisk, at jeg slet ikke har delt dem med nogen. Mon det anses for en anelse for meget at spise seks svesketriflier, samtidig med at guffe fra fem chokoladejulekalendre dagligt, på én weekend? – alene? Jeg tror det næppe…!

// Elisabeth

Æble- og svesketrifli med portvin

Æble- og svesketrifli med portvin

Æble- og svesketrifli med portvin
6 portioner

Æble- og sveskekompot:

125 g svesker
2,5 dl vand
225 g syrlige æbler/2 store æbler – gerne belle boskoop
1/2 dl portvin

Vaniljecreme:

2 spsk. maizena
100 g sukker
1 vaniljestang
1/2 liter sødmælk
6 æggeblommer
1 helt æg

Yderligere:

50 g mandelsplitter
1/4 liter fløde
Ca. 18 makroner
Portvin
Chokoladespåner

Sæt sveskerne til æble- og sveskekompotten over medium/høj varme sammen med vandet. Lad sveskerne blive bløde under låg, imens du skræller æblerne og skærer dem i mindre tern, ca. 1×1 cm. Når sveskerne er blevet blødere tilsættes æblerne og portvinen og koges med, til æblerne er blevet bløde, men stadig har lidt bid. Stil kompotten på køl og lad køle helt af.

Til vaniljecremen: skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med sukker og maizena i en kasserolle. Tilsæt sødmælk, æggeblommer og æg, og kog cremen over medium/lav varme under konstant piskning/omrøring, til cremen når 85 grader. Hæld cremen i en bøtte og dæk toppen af cremen med husholdningsfilm. Lad køle helt af i køleskabet.

For at opbygge triflierne piskes flødeskummen til let skum. Knus to makroner ned i bunden af hvert af seks små glas. Stænk med portvin så makronerne er halvt dækket af vin, og knus herefter en ekstra makron ned i hvert glas. Fordel en smule mandelsplitter over makronerne. Fordel kompotten i glassene og drys igen med mandelsplitter. Fordel vaniljecremen i de seks glas og top med flødeskum. Drys med mandelsplitter og chokoladespåner og sæt på køl i ca. 4 timer før servering.

Opbevares på køl i op til 4 dage.

Noter:

Portvinen kan sagtens udelades. Indkog evt. tranebærjuice med noget sukker og hæld tranebærsirup over makronerne, eller stænk dem med en anden foretrukken alkohol.

Til vaniljecremen kan de 6 æggeblommer erstattes af 2 hele æg. Det ene æg kan også erstattes af 3 æggeblommer. Ved vaniljecreme gælder at der enten bruges 1 æg eller 3 æggeblommer.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *